călcări sau calcări; pluralul pentru calcare

Logo Pluralul.ro

Află pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru calcare

călcări

CĂLCÁRE, călcări, s. f. Faptul de a călca. 1. Nerespectare, violare a unei legi, a unui ordin etc. 2. Abatere, deviere de la un principiu. 3. Atac, năvălire (în scopul jefuirii). – V. călca.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului feminin calcare:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcălcarecălcareacălcăricălcările
Dativ-Genitivcălcăricălcăriicălcăricălcărilor

calcări

CĂLCÁRE, călcări, s. f. Faptul de a călca. 1. Nerespectare, violare a unei legi, a unei dispoziții, a unui ordin, a unei convenții etc. Trădarea de patrie, călcarea jurămîntului, trecerea de partea inamicului... constituie crimele cele mai grave față de popor și stat și sînt pedep­site de lege cu toată asprimea. CONST. R.P.R. 42. Căl­cările pravilei erau fără cruțare pedepsite. GALACTION,O.I 212. Și apoi o rodea la ficați călcarea poruncii tatălui lor. ISPIRESCU, L. 51. 2. Abatere, deviere de la un principiu, de la o teorie, de la o linie. Documentele Congresului al XlX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice trebuie să înar­meze organizațiile noastre de partid în vederea intensifi­cării luptei împotriva oricărei călcări și deformări a liniei partidului. GHEORGHIU-DEJ, C. XIX 51. 3. Atac, năvălire pentru a jefui. Se întîmplase peste noapte o călcare cu omor. CARAGIALE, O. I 287.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului feminin calcare:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcalcarecalcareacalcăricalcările
Dativ-Genitivcalcăricalcăriicalcăricalcărilor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite