colțari sau colțare; pluralul pentru coltar

Logo Pluralul.ro

Află pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru coltar

colțari

COLȚÁR, (1, 2, 3, 4, 5) colțare, s. n., (6) colțari, s. m. 1. S. n. Poliță așezată în colțul dintre doi pereți ai unei camere; dulăpior în formă de prismă triunghiulară, așezat într-un colț al camerei. 2. S. n. (Reg.) Sobă de cărămidă, cu coloane, instalată în colțul unei camere. 3. S. n. Piesă metalică sau din lemn, cu două aripi sau laturi așezate în unghi drept, utilizată la consolidarea și la protejarea unor îmbinări de colț. 4. S. n. Echer. 5. S. n. Calibru folosit la controlul înălțimii literelor tipografice. ♦ Element tipografic ornamental de alamă sau de plumb, folosit la formarea colțului unui chenar. 6. S. m. Ramă metalică prevăzută cu cuie lungi și ascuțite, care se atașează la bocanci, cu ajutorul unor curele, pentru a împiedica alunecarea pe stânci, pe gheață, pe bușteni. – Colț + suf. -ar.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului masculin coltar:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcolțarcolțarulcolțaricolțarii
Dativ-Genitivcolțarcolțaruluicolțaricolțarilor

colțare

colțar(iu) n. 1. dulap așezat într’un colț: o bucată de mămăligă din colțariu CR.; 2. stâlp de colț; 3. unealta zidarilor și dulgherilor de făcut unghiuri și de tras linii.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului neutru coltar:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcolțarcolțarulcolțarecolțarele
Dativ-Genitivcolțarcolțaruluicolțarecolțarelor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite