mâluri sau maluri; pluralul pentru mal

Pluralul.ro

Află pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru mal

mâluri

MÂL, mâluri, s. n. Pământ (argilos) cu granulație fină acumulat pe marginea ori pe fundul unei ape sau pe terenuri inundabile; pământ noroios format sub acțiunea apei; nămol. – Cf. ucr. mul.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului neutru mal:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativmâlmâlulmâlurimâlurile
Dativ-Genitivmâlmâluluimâlurimâlurilor

maluri

MAL, maluri, s. n. 1. Margine (îngustă) de pământ situată (în pantă) de-a lungul unei ape; țărm; p. ext. regiune de lângă o apă. ◊ Expr. A ieși la mal = a duce ceva la bun sfârșit, a o scoate la capăt. A se îneca (ca țiganul sau tocmai) la mal = a renunța sau a fi obligat să renunțe la ceva tocmai când țelul era aproape atins. 2. Perete, margine (abruptă) a unui râu, a unui șanț, a unei gropi. ♦ Râpă, prăpastie. ♦ (Reg.) Ridicătură de pământ mai puțin înaltă decât dealul, având coastele cu povârnișuri repezi sau abrupte. ◊ Expr. Un mal de om (sau de femeie), se spune despre un bărbat (sau o femeie) foarte mare. Cât un mal = (despre ființe) mare, mătăhălos. – Cf. alb. m a l l „munte”.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului neutru mal:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativmalmalulmalurimalurile
Dativ-Genitivmalmaluluimalurimalurilor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite