reactori sau reactoare; pluralul pentru reactor

Pluralul.ro

Alfă pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru reactor

reactori

REACTÓR s.n. 1. Aparat propulsor care folosește forța de reacție a gazelor de ardere pentru a deplasa vehiculul pe care este montat. 2. Dispozitiv pentru producerea unei reacții nucleare prin bombardarea cu neutroni a unor anumite elemente; pilă atomică. [Pron. re-ac-, pl. -oare, (s.m.) -ori. / cf. fr. réacteur, germ. Reaktor].
Vezi toate definițiile »

Declinarea substantivului masculin reactor:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativreactorreactorulreactorireactorii
Dativ-Genitivreactorreactoruluireactorireactorilor

reactoare

REACTÓR, reactoare, s. n. 1. Aparat în care se execută o reacție chimică. 2. (în sintagma) Reactor nuclear = instalație complexă în care se realizează fisiunea nucleelor elementelor grele, printr-o reacție în lanț controlată, cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. 3. Aparat industrial sau de laborator în care se produce o reacție chimică. 4. Bobină electrică sau condensator electric folosite ca sisteme fizice care prezintă în principiu reactanța într-un circuit electric; bobină cu reactanță. 5. Motor termic în care se folosește transformarea energiei chimice a combustibilului în energia cinetică a jetului de fluid evacuat sub presiune în mediul ambiant, pentru a se obține propulsia unui vehicul, în sens opus ejecției fluidului. [Pr.: re-ac-] – Din fr. réacteur.
Vezi toate definițiile »

Declinarea substantivului neutru reactor:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativreactorreactorulreactoarereactoarele
Dativ-Genitivreactorreactoruluireactoarereactoarelor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite