sânuri sau șanuri sau sâni; pluralul pentru san

Pluralul.ro

Alfă pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru san

sânuri

SÂN, (1) sâni, s. m., (2,3, 4, 5, 6, 7) sânuri, s. n. 1. S. m. Fiecare dintre cele două mamele ale femeii; piept. 2. Partea dinainte a corpului omenesc care se află între cele două brațe și care formează exteriorul bombat al pieptului; piept, torace. ◊ Expr. A muri cu zilele-n sân = a muri înainte de vreme. 3. S. m. Parte a cămășii sau a bluzei care acoperă pieptul; spațiul dintre piept și cămașă sau bluză (în care se pot ține lucruri ca într-o pungă). ◊ Expr. A crește (sau a încălzi, a ține) șarpele în (sau la) sân = a ajuta, a favoriza pe un nerecunoscător. A-i trece (cuiva) un șarpe (rece) prin sân = a se înfiora de frică, de spaimă. A umbla (sau a fi etc.) cu crucea-n sân = a) a fi bun, a fi cucernic, a fi evlavios; b) (ir.) a fi fățarnic, ipocrit. A fi (sau a se afla, a trăi ca) în sânul lui Avram = a trăi bine, a fi fericit. A-și scuipa (sau, reg., a-și stupi) în sân, gest prin care superstițioșii cred că se pot feri de o primejdie sau că le va trece frica. ♦ P. anal. (Reg.) Fundul plasei sau al năvodului, în formă de buzunar larg, în care se adună peștele. 4. S. n. Locul din corpul femeii unde se formează și în care este purtat fătul; pântece. 5. S. n. Piept, inimă (socotite ca sediu al sentimentelor); suflet. 6. S. n. Fig. Parte interioară, parte centrală; interior, mijloc, centru, miez. Sânul pământului. 7. S. n. Fig. (Geogr.; înv.) Golf2. [Var.: (înv. și reg.) sin s. m. și n.] – Lat. sinus.
Vezi toate definițiile »

Declinarea substantivului neutru san:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativsânsânulsânurisânurile
Dativ-Genitivsânsânuluisânurisânurilor

șanuri

ȘAN, șanuri, s. n. Calapod folosit pentru păstrarea încălțămintei în procesul de finisare sau după ce aceasta este gata. – Din magh. sám.
Vezi toate definițiile »

Declinarea substantivului neutru san:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativșanșanulșanurișanurile
Dativ-Genitivșanșanuluișanurișanurilor

sâni

vezi mai sus

Declinarea substantivului masculin san:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativsânsânulsânisânii
Dativ-Genitivsânsânuluisânisânilor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite