toarte sau torți; pluralul pentru toarta

Logo Pluralul.ro

Află pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru toarta

toarte

TOÁRTĂ, toarte, s. f. 1. Parte ieșită în afară la unele obiecte, încovoiată în formă de arc, care servește pentru apucat cu mâna. ◊ (în basme și în credințele populare) Toarta (sau torțile) cerului (sau pământului) = toartă sau toarte pe care le-ar avea cerul (sau pământul). ◊ Loc. adj. și adv. (Fam.) La toartă = zdravăn, strașnic; extrem de strâns. 2. Verigă sau belciug cu ajutorul cărora se atârnă un obiect. ♦ Urechea curbată a unui lacăt (petrecută prin belciuge). 3. Dispozitiv curbat cu care se prinde cercelul de ureche; cercel în formă de inel. [Pl. și: torți] – Lat. torta (< torquere).
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului feminin toarta:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativtoartătoartatoartetoartele
Dativ-Genitivtoartetoarteitoartetoartelor

torți

toártă f., pl. (vest) e și (est) torțĭ (lat. tõrta, fem. d. tortus, sucit. V. tort 1). Vest. Cercel: de sfîrcurile urechilor îĭ atîrnaŭ doŭă toarte sclipitoare (CL. 1910, 5, 315). Mîner pin [!] care poțĭ băga degetu saŭ mîna: ceașca are o toartă, felegeanu n´are, chĭupu are doŭă. La toartă, la cataramă, cu intensitate: prietenie, dușmănie la toartă.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului feminin toarta:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativtoartătoartatorțitorțile
Dativ-Genitivtorțitorțiitorțitorților

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite