capoate sau capoturi; pluralul pentru capot

Logo Pluralul.ro

Află pluralul oricărui substantiv din limba română

Pluralul pentru capot

capoate

CAPÓT2, capoate, s. n. 1. Îmbrăcăminte femeiască de casă (de obicei lungă pînă la călcîie). V. halat. Văzură copila ieșind din ietac în capot de noapte. NEGRUZZI, S. I 227. 2. (Învechit) Un fel de manta boierească sau mili­tară. [Călăreți turci] purtînd pe dînșii niște capoate... care îmblănite, care cusute cu fir. ODOBESCU, S. I 133. Tată-meu, care pe atunci era hatman, se leagă în grabă cu șalul la cap, își pune capotul cel roșu și încalecă calul. GHICA, S. 320. Unul c-o sabie-ntoarsă, c-un capot roș infirat Și haine inaurite este turcește-mbrăcat. NEGRUZZI, S.I 120. – Variantă: capód (ARDELEANU, D. 15) s. n.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului neutru capot:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcapotcapotulcapoatecapoatele
Dativ-Genitivcapotcapotuluicapoatecapoatelor

capoturi

CAPÓT1 adj. invar. (Învechit, în limbajul jucătorilor de cărți; numai în e x p r.) A face (pe cineva) sau a fi capot = a nu lăsa pe ceilalți jucători (sau a nu fi lăsat) să facă nici un joc, a-l face (sau a fi) marț; p. ext. a cîștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l face praf, a-l da gata. N-ai prins nici o carte și ești capot. HOGAȘ, DR. 220. Să vă fac eu o suplică cu litere latine și veți vedea cum voi face capot pre ministru cu tot departamentul său. NEGRUZZI, S. I 281.
Vezi toate definițiile »


Declinarea substantivului neutru capot:
SingularPlural
CazNearticulatArticulatNearticulatArticulat
Nominativ-Acuzativcapotcapotulcapoturicapoturile
Dativ-Genitivcapotcapotuluicapoturicapoturilor

Cuvinte Populare:
Cuvinte Vecine:
Cuvinte Aleatoare:
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite